Porady specjalisty ds. żywienia dzieci


Amarantus

Niepozorne żółte nasion to nie tylko wielowitaminowa pigułka. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów. Nie zawierają glutenu. Te bezglutenowe produkty sprawdzają się przy celiakii i skazie białkowej. Zawierają bowiem sporo dobrze przyswajalnego wapnia.  Nasiona szarłatu mają stosunkowo niski indeks glikemiczny IG (35) i zawierają tzw. cukry złożone.  Warto włączyć do swojego menu popping amarantusowy.

Taka zdrowa przekąska zawiera więcej magnezu niż kawałek czekolady, dostarcza też sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Poprawia też pamięć i koncentrację oraz łagodzi objawy stresu. Prażone ziarna amarantusa są bogatym źródłem żelaza zapobiegającego anemii, wczesnym porodom i poronieniom. Zawierają też sporo kwasu foliowego chroniącego przed wadami rozwojowymi. Rodzice maluszków nie powinni mieć problemy z włączeniem amarantusa do dziecięcego jadłospisu, gdyż jego nasiona mają lekko orzechowy i przyjemny posmak.

 

Przepis na pasztet amarantusowy z warzywami:

100 g ziaren amarantusa
200 g soczewicy czerwonej
2 marchewki
1/2 cukinii
4 różyczki brokuła
2 jajka
łyżka mąki pełnoziarnistej (np. pszennej)
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki, koper, szczypior, zioła
Amarantus i soczewicę gotujemy w osobnych garnkach do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wszystkie wymienione składniki razem blendujemy. Dodajemy 2 jajka oraz pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – mieszamy dokładnie łyżką. Wylewamy do wysmarowanej oliwą keksówki. Pieczemy 50 minut w 180°C.

Wersję dla rodziców można doprawić dodatkowym czosnkiem, solą i pieprzem.

  dsc_0677


Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym sposobem na katar.

Przepis na pudding jaglany

Składniki
: 1 szklanka mleka 0,5%, 3 łyżki kaszy jaglanej, 1 mały, dojrzały banan, 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Kaszę przepłukać pod gorącą wodą. Ugotować na mleku, na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem do kaszy dodać cynamon rozgniecionego widelcem banana, całość wymieszać. Pudding świetnie komponuje się z musem jabłkowym, malinami i innymi owocami. Jako dodatek można użyć  kakao, bakalie, czy wanilia. Pudding jaglany jest uniwersalny, więc każdy może przygotować go tak jak tylko lubi.




Muffinki warzywne


MUFFINKI WARZYWNE

Muffinki warzywne – szybki i smaczny sposób na małą przekąskę.

Składniki

• 400g mąki pszennej
• 100 g stopionej margaryny
• 1 mała papryka
• 1 mała cukinia
• 1 pomidor
• 150 g sera żółtego
• 250 ml mleka
• 2 jajka
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania
Paprykę należy umyć, wyjąć gniazdo nasienne, sparzyć i pokroić na małe kawałki. Z cukini i pomidora wydrążyć miąższ, pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko połączyć metalową łyżką, wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników.  Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem, każdy dołek napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec przez 20 minut w temp. 200stopni ( lub do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).




Jabłka
JESIENNY PRZYSMAK

Jabłka to nie tyko zdrowe owoce, ale również naturalne lekarstwa. Ich regularne i częste spożywanie przekłada się między innymi na mniejsze ryzyko chorób nowotworowych, niższy poziom cholesterolu we krwi, lepsze zdrowie układu krążenia i serca oraz lepszą pamięć. Ponadto jabłka wskazane są w walce z zaparciami i biegunkami oraz działają odkwaszająco. Jesień to szczególny czas dla tych owoców, ponieważ wtedy pojawia się najwięcej odmian i są one najsmaczniejsze.

Przepis na przekąskę z jabłek

Składniki:  
jabłka

Przygotowanie:

Jabłka obrać cieniutko ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć je na papierze pergaminowym w suchym miejscu (nawet grzejniku)  lub suszarce do owoców i suszyć aż plasterki  zrobią się miękkie i pofalowane.Takie chipsy jabłkowe będą świetną alternatywą dla niezdrowych słonych przekąsek.




kleik ryżowy
KLEIK RYŻOWY – DOMOWY LEK NA BIEGUNKĘ

Przyrządzenie kleiku ryżowego nie jest skomplikowane, a co najważniejsze składniki do jego przygotowania znajdują się w niemal każdej kuchni.Do przygotowania kleiku potrzeba:
  • 2-3 szt marchew
  • 25g ryż
  • 1 szkl wody
  • szczypta soli
Marchew kroimy, a następnie gotujemy, dodajemy dobrze wypłukany ryż.Po ok 40 minutach, gdy ryż całkiem zmięknie i zrobi się kleisty ściągamy go z pieca i przyprawiamy szczyptą soli.Dla mniejszych dzieci mieszankę można dodatkowo zblendować lub przetrzeć przez sitko.Zarówno ryż jak i gotowana marchew doskonale pomagają podczas uporyczywej biegunki.




sok z buraka
SOK Z BURACZKA

Buraki to warzywo, które można wprowadzić do diety dziecka już od 5 miesiąca życia. Jest lekkostrawne, a dodatkowo dzieciaki uwielbiają go za jego fantastyczny, słodki smak.Picie surowego soku jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. To co jest jednak najważniejszym atutem buraków to jego silne właściwości krwiotwórcze. Te właściwości buraki zawdzięczają dużej ilości kwasu foliowego.
Buraczki więc zalecane są dzieciom, u których jest anemia lub wysokie ryzyko jej wystąpienia. Bardzo łatwo przygotować sok z buraczków w domu. Można dowolnie zmieniać jego smak, ponieważ burak łatwo komponuje się z marchewką, jabłkiem czy ogórkiem.

Przepis na sok z buraczka:

Składniki:

- 3 buraki
- 10 marchwi
- 3 jabłka


Sposób przygotowania:

Umyj dobrze warzywa i owoce, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w sokowirówce. Sok najlepiej spożyć od razu po wyciśnięciu. Na zdrowie!




wafelki domowe
PRZEPIS NA DOMOWE WAFLE KAKAOWE


Wszystkie dzieci kochają wafelki. Te ze sklepu są owszem smaczne, ale zawierają mnóstw sztucznych polepszaczy. A po co? Każda mama z Powodzeniem może przygotować pyszne wafle w domu.

SKŁADNIKI:

- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka andrutów

WYKONANIE:

1. Mleko zagotować, dodać masło i gotować na małym ogniu, aż do rozpuszczenia.
2. Dodać kaszkę, cukier, cukier waniliowy i kakao.
3. Dokładnie wymieszać.
4. Masę wylać na jeden listek andruta, przykryć następnym i tak do wykończenia masy.
5. Po wystygnięciu można pokroić na mniejsze wafelki.

Możemy dowolnie układać liczbę warstw. Dla urozmaicenia jedną można posmarować konfiturą. Zamiast andrutów wspaniale sprawdzą się również herbatniki. Dzieciom frajdę sprawi również możliwość samodzielnego udekorowania wafelków.


,Lemoniada

JAK ZROBIĆ ZDROWĄ LEMONIADĘ …

Smaczna, zdrowa i orzeźwiająca lemoniada z powodzeniem zastąpi wszystkie słodzone i sztucznie barwione napoje. Nie tylko ugasi pragnienie, ale także uzupełni w organizmie witaminę C.

Składniki:
- niegazowana woda mineralna,
- cytryny, pomarańcze, limonki lub ogórek świeży,
- cukier lub miód,
- listki mięty lub melisy,

Wykonanie:
1. Owoce dokładnie myjemy i kroimy w plastry lub wyciskamy z nich sok (ogórek lepiej pokroić w plastry),
2. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na kilka minut. Zdrowiej będzie dodać miód, jednak pamiętajmy, żeby najpierw rozcieńczyć do w odrobinie ciepłej wody – łatwiej się wymiesza.
3. Na koniec dodajemy listek świeżej melisy lub mięty.



kisiel

JAK ZROBIĆ DOMOWY KISIEL …


Smaczny i co najważniejsze zdrowy kisiel owocowy lepszy niż ten z torebki, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu.

Składniki:
- owoce w dowolnej ilości i konfiguracji np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki,
- mąka ziemniaczana,
- cukier

Wykonanie:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy kompot. Ze skrobi i wody robimy płynną zawiesinę. Gdy kompot będzie gotowy i wrzał wlewamy zawiesinę ze skrobi i szybko mieszamy aż całość zgęstnieje i skrobia nie będzie widoczna w kisielu. Gotowy kisiel można przelać do misek, salaterek. Śmietanę do dekoracji warto zastąpić łyżeczką jogurtu naturalnego.