JADŁOSPIS: 27.06-01.07.2022
- Śniadanie
PONIEDZIAŁEK:
ŚNIADANIE: Mleko, kolorowe kanapki, pomidor, ogórek, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Marchewkowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpet w sosie pomidorowym, groszek z marchewką, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Budyń waniliowy, jabłko
WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, sałatka makaronowa, chleb jasny z masłem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół
OBIAD – II DANIE: Frytki, filet panierowany, surówka z kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Jogurt owocowy
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, tosty z szynką i serem, pomidory koktajlowe, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z młodej kapusty
OBIAD – II DANIE: Naleśniki z twarogiem i dżemem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Suche przekąski
CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Płatki z mlekiem, chleb jasny z masłem, dżem, banan, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz zabielany z makaronem
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, bitki ze schabu, tarta marchewka ze śmietaną, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto marchewkowe, mleko
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Pasta jajeczna, chleb jasny z masłem, rzodkiewka, bawarka
OBIAD- I DANIE ZUPA: Grochowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, ryba po grecku, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Stefanka, gruszka
Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.
* najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)
Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
– mięso 100 g
– ziemniaki 150 g
– surówka 110 g
– zupa 150 m
Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.