JADŁOSPIS: 20-24.03.2023
- Śniadanie
PONIEDZIAŁEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidory koktajlowe, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem z marchewki z ziemniakami
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, schab gotowany z białym sosie, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Tęczowa babka
WTOREK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, nugetsy z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Naleśniki z dżemem, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko
OBIAD- I DANIE ZUPA: Pomidorowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Pyzy z mięsem i cebulką, kompot owocowy ,
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Gofry z cukrem pudrem
CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, parówka wieprzowa Berlinka, sos pomidorowy, ogórek kiszony, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z kluseczkami
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, filet pieczony w całości, surówka marchewka z selerem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Domowe ptasie mleczko
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Kaszka manna na mleku, chleb jasny z masłem i żółtym serem, ogórek zielony
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, chrupiące kotleciki rybne, tarte buraczki, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Paszteciki z mięsem
Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.
* najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)
Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
– mięso 100 g
– ziemniaki 150 g
– surówka 110 g
– zupa 150 m
Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.