Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 20-24.09.2021

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidory ze szczypiorkiem, kawa zbożowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy pęczak
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, gołąbek niezawijany w sosie pomidorowym, brokuł gotowany z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto z jabłkami 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, naleśniki z dżemem owocowym, herbata bez cukru 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, nugetsy z kurczaka, surówka z młodej kapusty, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb jasny z masłem, deska serów, rzodkiewki, herbata owocowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Sapieszanka 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, roladki schabowe z warzywami w sosie pieczeniowym, tarta marchewka z brzoskwinią, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Gofry 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, tosty francuskie, cząstki jabłka, kakao 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Maślankowa z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką, buraczki, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kolorowe kanapki 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, jajko w sosie musztardowym, marchewka juniorka z masełkiem, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Muffinki czekoladowe 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.