Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 27.06-01.07.2022

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Mleko, kolorowe kanapki, pomidor, ogórek, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Marchewkowa 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpet w sosie pomidorowym, groszek z marchewką, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Budyń waniliowy, jabłko

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, sałatka makaronowa, chleb jasny z masłem, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół 
OBIAD – II DANIE: Frytki, filet panierowany, surówka z kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Jogurt owocowy 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, tosty z szynką i serem, pomidory koktajlowe, kawa zbożowa   
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z młodej kapusty
OBIAD – II DANIE: Naleśniki z twarogiem i dżemem, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Suche przekąski 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Płatki z mlekiem, chleb jasny z masłem, dżem, banan, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz zabielany z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, bitki ze schabu, tarta marchewka ze śmietaną, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto marchewkowe, mleko 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Pasta jajeczna, chleb jasny z masłem, rzodkiewka, bawarka 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Grochowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, ryba po grecku, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Stefanka, gruszka

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.