Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 20-24.03.2023

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidory koktajlowe, herbata owocowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem z marchewki z ziemniakami 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, schab gotowany z białym sosie, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Tęczowa babka

WTOREK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, nugetsy z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy  
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Naleśniki z dżemem, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Pomidorowa z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Pyzy z mięsem i cebulką, kompot owocowy ,    
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Gofry z cukrem pudrem  

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, parówka wieprzowa Berlinka, sos pomidorowy, ogórek kiszony, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z kluseczkami  
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, filet pieczony w całości, surówka marchewka z selerem, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Domowe ptasie mleczko 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Kaszka manna na mleku, chleb jasny z masłem i żółtym serem, ogórek zielony
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, chrupiące kotleciki rybne, tarte buraczki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Paszteciki z mięsem

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.