Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 28.11-02.12.2022

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidory ze szczypiorkiem, herbata owocowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Kalafiorowa 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, rolada schabowa, ogórek kiszony, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Jogurt owocowy 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z maslem, ser żółty, rzodkiewka, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Barszcz zabielany z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, filet panierowany, surłwka z kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kaszka manna 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, jajecznica, kawa zbożowa   
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krupnik 
OBIAD – II DANIE: Pierogi leniwe, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Ciasto szpinakowe 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, tosty francuskie, kakao, jabłko  
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, gulasz drobiowy z warzywami, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, sałatka makaronowa, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa 
OBIAD – II DANIE: Kotleciki rybne, ziemniaki, bukiet warzyw, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Suche przekąski 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.