Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 21-25.06.2021

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem i wędliną wieprzową, serek topiony, ogórek zielony, herbata owocowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Kalafiorowa 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, bitki ze schabu w sosie pieczeniowym, mizeria, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Jogurt owocowy, jabłko 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z masłem, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa z mlekiem 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet panierowany, surówka z młodej kapust, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Sernik pieczony, marchewka słupki 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Musli z jogurtem owocowym, chleb jasny z masłem i dżemem owocowym, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Marchewkowa z ziemniakami 
OBIAD – II DANIE: Naleśniki z twarogiem i dżemem owocowym, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Paszteciki z mięskiem drobiowym, kalarepa 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, sałatka jajeczna z szynką, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz zabielany z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety w sosie pomidorowym, brokuł z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto z owocami, kakao 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Zupa budyniowa, chleb mieszany z masłem i serem żółtym, rzodkiewki, herbata owocowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, chrupiące fileciki rybne, bukiet warzyw z sosem jogurtowym, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Pączki z pieca z marmoladą  

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.