Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 23-27.01.2023

PONIEDZIAŁEK: 

ŚNIADANIE: Placuszki na mleku roślinnym z jabłkiem, kawa zbożowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem niezabielana 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, schab gotowany w sosie niezabielanym, tarta marchewka, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce    

WTOREK:
ŚNIADANIE: Jajko gotowane, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata   
OBIAD – I DANIE ZUPA: Porowa z ziemniakami 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, devolay, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Sernik pieczony 

ŚRODA: 
ŚNIADANIE: Wędlina, chleb jasny z margaryną roślinną, pomidory, herbata owocowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy jęczmiennej 
OBIAD – II DANIE: Pyzy z mięsem, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Mus jabłkowy z biszkoptem 

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Kaszka manna na mleku roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, wątróbka drobiowa, buraczki tarte, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto marchewkowe 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Sałatka jarzynowa, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotlety z kalafiora, surówka z kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Szpekuszki z szynką i serem 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.