Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 21-25.06.2021

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną  i wędliną wieprzową, ogórek zielony, herbata owocowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Kalafiorowa niezabielana 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, bitki ze schabu w sosie pieczeniowym, ogórek świeży słupki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Koktajl owocowy, jabłko 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z margaryną roślinną, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem  
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet panierowany, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kanapka z margaryną roślinną i wędliną wieprzową, marchewka słupki 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Musli z mlekiem roślinnym, chleb mieszany z margaryną roślinną i dżemem owocowym, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Marchewkowa z ziemniakami 
OBIAD – II DANIE: Naleśniki z dżemem owocowym, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Paszteciki z mięskiem drobiowym, kalarepa 

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, sałatka jajeczna z szynką, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz czysty z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety w sosie pomidorowym, brokuł z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto z owocami, kakao 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Zupa budyniowa na mleku roślinnym, chleb mieszany z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, rzodkiewki, herbata owocowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, chrupiące fileciki rybne, bukiet warzyw na parze, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Pączki z pieca z  marmoladą 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.