Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 20-24.09.2021

PONIEDZIAŁEK: 

ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina wieprzowa, pomidory ze szczypiorkiem, kawa zbożowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy pęczak 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, gołąbek niezawijany z sosie pomidorowym, brokuł gotowany z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto z jabłkami 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Naleśniki  z dżemem owocowym, herbata bez cukru 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, nugetsy z kurczaka, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce

ŚRODA: 
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, rzodkiewki, herbata owocowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Sapieszanka niezabielana 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, roladki schabowe z warzywami w sosie pieczeniowym, tarta marchewka z brzoskwinią, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Gofry na mleku roślinnym 

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Tosty francuskie, cząstki jabłka, kakao na mleku roślinnym
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką, buraczki, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kolorowe kanapki 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, jajko w sosie musztardowym, marchewka juniorka z masełkiem, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Muffinki czekoladowe 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.