Jadłospis – maluchy do 1 roku życia


JADŁOSPIS: 05.11-09.11.2018

maluchy środek

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: rosół z makaronem mix (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, makaron, natka; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, szynka gotowana w sosie własnym, marchewka junior, kompot
PODWIECZOREK: jabłecznik (alergen: gluten, jaja)
PRZEKĄSKA: mleko (alergen: mleko)

WTOREK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: jarzynowa mix (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, kalafior, brokuł, brukselka, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, śmietanka 30%; alergen: seler, mleko)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, filet drobiowy panierowany (alergen: gluten, jaja), brokuł gotowany, kompot
PODWIECZOREK: galaretka z bananem
PRZEKĄSKA: herbatniki (alergen: gluten, mleko)

ŚRODA
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem mix(kurczak, marchew, pietruszka, seler, kapusta biała, ziemniaki, koper; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: kulki ryżowe, pulpety w sosie pomidorowym z warzywami (alergen: seler, jaja), fasolka szparagowa, kompot
PODWIECZOREK: muffinki (alergen: gluten, jaja, mleko)
PRZEKĄSKA: jabłko cząstki

CZWARTEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: marchewkowa z groszkiem i ziemniakami mix (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek zielony, natka ; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: naleśniki z twarogiem i dżemem (alergen: gluten, jaja, mleko), kompot
PODWIECZOREK: owoce cząstki
PRZEKĄSKA: biszkopt (alergen: gluten, jaja)

PIĄTEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa z soczewicy z pomidorami mix (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, przecier pomidorowy, pomidory, soczewica czerwona, ziemniaki, natka; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, mięso drobiowe gotowane, kalafior gotowany, kompot
PODWIECZOREK: budyń (alergen: mleko)
PRZEKĄSKA: chrupki kukurydziane

 

 

 Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od jego potrzeb na żądanie np. do snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml 
Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.