Jadłospis – maluchy do 1 roku życia


JADŁOSPIS: 09.04-13.04.2018

maluchy środek

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:chleb (alergen: gluten) z masłem(alergen: mleko), mleko
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa z soczewicy mix (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, soczewica czerwona, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, szczypior;alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, schab duszony z warzywami, kompot
PODWIECZOREK:budyń śmietankowy (alergen: mleko)
PRZEKĄSKA:chrupki kukurydziane

WTOREK
ŚNIADANIE:chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko),mleko (alergen:mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: rosół z makaronem (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, makaron niteczki; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: potrawka z kurczaka z ryżem (kurczak, jaja, mąka, masło, cukier, rodzynki, cytryna, śmietanka 30%, marchew, seler, pietruszka, ryż; alergen: jaja, gluten, mleko, dwutlenek siarki, seler), surówka z marchewki z natką, kompot
PODWIECZOREK: biszkopt z galaretką z malinami (alergen: gluten, jaja)
PRZEKĄSKA:paluszki (alergen: gluten)

ŚRODA
ŚNIADANIE:chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: krem brokułowo szpinakowy z grzankami(kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, brokuły, szpinak, serek topiony, grzanki; alergen: seler, mleko, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym z warzywami (mięso mielone z szynki, jajko, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy; jaja, seler), surówka z pekinki, papryki, kukurydzy z natką, kompot
PODWIECZOREK: ciasteczka owsiane (alergen: gluten, mleko)
PRZEKĄSKA: mandarynka

CZWARTEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA:pomidorowa z lanym ciastem i bazyliąmix(kurczak, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy, śmietanka 30%, mąka, jaja, bazylia; alergen: seler, mleko, gluten, jaja)
OBIAD – II DANIE: kasza jęczmienna, filet pieczony w całości (filet z piersi kurczaka, przyprawy ziołowe, mąka; alergen: gluten), surówka z buraczków z jabłkiem i ogórkiem kiszonym, kompot
PODWIECZOREK: zielona sałatka owocowa (kiwi, gruszka, winogrono)
PRZEKĄSKA:biszkopty (alergen: gluten, jaja)

PIĄTEK
ŚNIADANIE:chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), mleko (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa z fasolki szparagowej i zielonego groszku mix (kurczak, pietruszka, seler,marchew, por, fasolka szparagowa, groszek zielony, ziemniaki, śmietanka 30%; alergen: seler, mleko)
OBIAD – II DANIE:ziemniaki, ryba duszona w porach i marchewce (alergen: ryba), surówka z marchewki z jabłkiem i natką, kompot
PODWIECZOREK: mus owocowy (jabłko, brzoskwinia)
PRZEKĄSKA:herbatniki (alergen: gluten, mleko)

 Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od jego potrzeb na żądanie np. do snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml 
Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.