Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 18-22.03.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Jajecznica z szynką, chleb jasny z masłem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy pęczak
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane z natką pietruszki, pulpety w sosie koperkowym, groszek z marchewką, kompot
PODWIECZOREK:  Koktajl mleczny z truskawkami
PRZEKĄSKA: Paluszki 

WTOREK
ŚNIADANIE:Chleb jasny z masłem, pasta mięsna, ogórek zielony kakao
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w potrawce, marchewka z selerem, kompot
PODWIECZOREK: Brownie z buraczkami
PRZEKĄSKA:  Jabłko

ŚRODA
ŚNIADANIE: Ryż na mleku z cynamonem, chleb jasny z masłem i serkiem topionym, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa z kukurydzą
OBIAD – II DANIE: Frytki ziemniaczane, filet panierowany, fasolka szparagowa z bułką tarta, kompot
PODWIECZOREK: Ciasteczka owsiane z rodzynkami i żurawiną
PRZEKĄSKA: Krakersy

CZWARTEK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, sałatka z pomidorów z jogurtem i szczypiorkiem, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, gulasz z łopatki, ogórek kiszony słupki, kompot
PODWIECZOREK: Budyń waniliowy z sokiem malinowym
PRZEKĄSKA:  Biszkopty

PIĄTEK
ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty z masłem, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, kawa zbożowa
OBIAD – I DANIE ZUPA:   Fasolowa z ziemniakami i mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE:  Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, kompot
PODWIECZOREK:  Bułeczka z masłem i konfiturą
PRZEKĄSKA:  Warzywa słupki

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.