Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 04-07.05.2021

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE
OBIAD – I DANIE ZUPA
OBIAD – II DANIE:
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, płatki czekoladowe z mlekiem, chleb jasny z masłem i dżemem owocowym, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet schabowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Koktajl mleczny z owocami, banany

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, sałatka makaronowa z szynką, mleko z cynamonem 
OBIAD- I DANIE ZUPA:  Grochowa z kiełbasą 
OBIAD – II DANIE: Pyzy z mięsem i szczypiorkiem, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Galaretka owocowa z brzoskwiniami, kakao 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb  jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy jęczmiennej 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, gulasz drobiowy z warzywami, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto szpinakowe, mleko z cynamonem 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kakao 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, chrupiące fileciki z morszczuka, bukiet warzyw z bułką tartą, kompot z owocami 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.