JADŁOSPIS: 09-13.05.2022
- Śniadanie
PONIEDZIAŁEK:
ŚNIADANIE: Mleko, tosty francuskie, jabłko, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik
OBIAD – II DANIE: Carbonara, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Muffinki, bawarka, marchewka słupki
WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, płatki czekoladowe z mlekiem, chleb jasny z masłem, wędlina, pomidory. herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, nugetsy z kurczaka, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Koktajl owocowy
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, sałatka jarzynowa, chleb jasny z masłem, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem z marchwi z grzankami
OBIAD – II DANIE: Pierogi leniwe, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Bułeczka mleczna z konfiturą, mleko, papryka słupki
CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, placuszki z jabłkami, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Żurek
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wątróbka drobiowa, buraczki, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety z dorsza w sosie koperkowym, brokuł, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Arbuzowa galaretka, kakao, jabłko
Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.
* najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)
Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
– mięso 100 g
– ziemniaki 150 g
– surówka 110 g
– zupa 150 m
Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.