Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 16-20.09.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Jajecznica na maśle, chleb jasny z masłem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet schabowy, surówka z białej kapusty, kompot
PODWIECZOREK:  Drożdżówka z kruszonką
PRZEKĄSKA: Marchewka

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny i pieczywo chrupkie, pasta mięsna,warzywa, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Frytki z pieca, siekaniec drobiowy z papryką, bukiet warzyw kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Muffinka
PRZEKĄSKA:  Arbuz

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Tradycyjna sałatka jarzynowa, chleb jasny z masłem, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Krupnik z wędzonką
OBIAD – II DANIE: Pierogi leniwe z sosem jogurtowym, kompot owocowy 
PODWIECZOREK: Owoce
PRZEKĄSKA: Chrupki

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Płatki z mlekiem, chleb jasny z masłem i dżemem owocowym, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA :Barszcz zabielany z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety w sosie koperkowym, groszek z marchewką, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Ciasto szpinakowe
PRZEKĄSKA: Jabłka

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb mieszany z masłem, grani z rzodkiewką, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA :  Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, jajko w sosie musztardowym, marchewka talarki z bułką tartą, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Biszkopty
PRZEKĄSKA:  Kakao

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.