Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 09-13.05.2022

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Mleko, tosty francuskie, jabłko, herbata owocowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik 
OBIAD – II DANIE: Carbonara, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Muffinki, bawarka, marchewka słupki 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, płatki czekoladowe z mlekiem, chleb jasny z masłem, wędlina, pomidory. herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, nugetsy z kurczaka, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Koktajl owocowy   

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, sałatka jarzynowa, chleb jasny z masłem, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem z marchwi z grzankami 
OBIAD – II DANIE: Pierogi leniwe, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Bułeczka mleczna z konfiturą, mleko, papryka słupki

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, placuszki z jabłkami, kawa zbożowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Żurek 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wątróbka drobiowa, buraczki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety z dorsza w sosie koperkowym, brokuł, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Arbuzowa galaretka, kakao, jabłko 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.