Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 06-10.07.2020

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Placuszki z marchewki, arbuz, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy jęczmiennej
OBIAD – II DANIE: Ziemniaczki, kotlet mielony, mizeria a jogurcie naturalnym, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Szarlotka, kefir owocowy

WTOREK:
ŚNIADANIE: Sałatka makaronowa, chleb jasny z masłem, kawa zbożowa z mlekiem
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Kapuśniak z białej kapusty z koperkiem
OBIAD – II DANIE:  Ziemniaczki z koperkiem, pałeczka pieczona z kurczakiem z sosem, groszek z marchewką, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Bułeczka mleczna z kruszonką, mleko z cynamonem

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, chleb jasny z masłem, sałata, ogórek kiszony, kakao
OBIAD- I DANIE ZUPA : Zupa porowa z ziemniakami
OBIAD – II DANIE: Pierogi z twarogiem i sosem owocowym, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Jogurt owocowy, pomidorki koktajlowe

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Serek grani ze szczypiorkiem i rzodkiewką, chlebek z masełkiem, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA:  Lane kluski na rosole
OBIAD – II DANIE: Frytki z pieca, siekaniec drobiowy, surówka z marchewki, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Galaretka, marchewka słupki

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Musli z mlekiem, chlebek z masełkiem, ser żółty z ogórkiem zielonym, herbatka owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Zupa pomidorowa z makaronem
OBIAD – II DANIE:  Paluszki rybne, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA:  Murzynek fasolowy, kakao

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.