Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 20.11-24.11.2017 
ogólna środek

 

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Tosty z szynką i serem(chleb tostowy, szynka gotowana, ser żółty gouda, pomidory, sól, pieprz, ocet alergen: gluten, gorczyca, mleko), herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa (kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, pomidory, woda, śmietanka 30%, sól, pieprz, alergen: seler, mleko) z ryżem
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, rolada schabowa ze szpinakiem(schab b/k, szpinak, mięso mielone wieprzowe, jaja, mąka, woda alergen: jaja, gluten), marchewka ze śmietaną(marchew, śmietana kwaśna alergen: mleko), kompot owocowy(woda, cukier, mieszanka owocowa: jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Herbatniki(mąka, mleko w proszku, olej palmowy, cukier, sól, miód alergen: gluten, mleko)
PRZEKĄSKA: Jabłko

WTOREK
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziano-owsiane(grys kukurydziany, owies, sól, cukier brązowy alergen: gluten) z mlekiem(woda, mleko alergen: mleko), chleb jasny z masłem(alergen: gluten, mleko)i dżemem owocowym, herbata bez cukru
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem z brokułów(kurczak, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, woda, brokuły, sól, pieprz, śmietanka 30%alergen: seler, mleko) z grzankami(alergen: gluten)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, udko z kurczaka pieczone w sosie(podudzie drobiowe, papryka słodka, mąka, woda, olej rzepakowy alergen: gluten), buraczki, kompot(woda, cukier, mieszanka owocowa: jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Owoce
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

ŚRODA
ŚNIADANIE: Naleśniki z twarogiem(mąka, mleko, jaja, woda, olej rzepakowy, twaróg półtłuty alergen: gluten, jaja, mleko), herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, majeranek śmietanka 30%, woda, sól, pieprz alergen: seler, mleko)
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna(alergen: gluten), gulasz wieprzowy(łopatka wieprzowa b/k, olej rzepakowy, woda, mąka, sól, pieprz alergen: gluten, mleko), ogórek kiszony słupki, kompot owocowy(woda, cukier, mieszanka owocowa: jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Stefanka(herbatniki, masło, kasza manna, mleko, cukier, kakao alergen: gluten, jaja, mleko, orzechy)
PRZEKĄSKA: Paluszki(alergen: gluten, jaja)

CZWARTEK
ŚNIADANIE: Wędlina wieprzowa(alergen: gorczyca), chleb(alergen: gluten) z masłem(alergen: mleko), pomidor, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, woda, sól, pieprz, natka pietruszki alergen: seler)z makaronem(alergen: gluten, jaja)
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w potrawce(kurczak, jaja, śmietanka 30%, woda, rodzynki, woda, bulion drobiowy alergen: gluten, jaja, mleko), marchewka z selerem(marchew, seler, majonez alergen: seler, jaja, gorczyca), kompot(woda, cukier, mieszanka owocowa: jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Wafelki śmietankowe (mąka pszenna, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, sól, skrobia ziemniaczana alergen: gluten, mleko, orzechy, jaja)
PRZEKĄSKA: Krakersy(alergen: gluten, jaja)

PIĄTEK
ŚNIADANIE: Łódeczki z jajek(alergen: jaja)na sałacie z żółtym serem(alergen: mleko), chleb wieloziarnisty(alergen: gluten)z masłem(alergen: mleko), kawa zbożowa z mlekiem(alergen: gluten, mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Marchewkowa(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, woda, sól, pieprz alergen: seler) z ziemniakami i mięskiem z kurczaka
OBIAD – II DANIE: Placki ziemniaczane(ziemniaki, jaja, mąka, sól alergen: gluten, jaja) z musem jabłkowym i cynamonem, kompot(woda, cukier, mieszanka owocowa: jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Koktajl owocowy(truskawki, mleko, cukier alergen: mleko)z wafelkiem ryżowym
PRZEKĄSKA: Paluszki(alergen: gluten, jaja)


Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.