Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 01-05.03.2021

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Jajecznica, chleb jasny z masłem, pomidorki koktajlowe, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa z cukinią
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet mielony wieprzowy, sałata z jogurtem naturalnym, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Budyń waniliowy, marchewka słupki 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Chlebek jasny z masełkiem, pieczywo chrupkie, pasta mięsna podwędzana, ogórek kiszony, herbata ziołowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem  
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym, surówka z marchewki i selera, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Drożdżówka z owocami i kruszonką  

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chlebek z masłem, sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem, kawa zbożowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Zupa porowa z ziemniakami 
OBIAD – II DANIE: Pyzy z mięsem i okrasą z cebulki i szczypiorku, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Koktajl mleczno- owocowy, chrupki kukurydziane 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Płatki kulki czekoladowe z mlekiem, chlebek jasny z masłem, serek kanapkowy lub wędlina wieprzowa, ogórek świeży, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wątróbka drobiowa, buraczki tarte z cebulką kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Szarlotka na biszkopcie, kiwi

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chlebek jasny z masłem, ser żółty, sałata, rzodkiewki, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ziemniaczana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotleciki rybne w sosie greckim, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Bułeczka z masłem i konfiturą owocową 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.