Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 20.01-24.01.2020

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z zacierką, chleb jasny z masłem i dżemem owocowym, jabłko, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana z drobiem
OBIAD – II DANIE: Makaron z mięskiem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Murzynek fasolowy
PRZEKĄSKA: Mandarynki, kakao

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem z marchwi z grzankami z natką pietruszki i mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE: Pieczone ziemniaczki, kotlety schabowe, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Faworki drożdżowe
PRZEKĄSKA: Koktajl mleczny z owocem

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Placuszki z marchewki z cukrem pudrem, banan, kawa zbożowa z mlekiem
OBIAD- I DANIE ZUPA : Rosół z domowym makaronem i marchewką i mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE: Risotto z kostką marchewkową, kurczak w zielonym sosie z brokułami, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Kruche babeczki z kremem budyniowym
PRZEKĄSKA: Kiwi, kakao

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, galaretka drobiowa z warzywami, marchewka słupki, bawarka
OBIAD- I DANIE ZUPA : Krupnik z kaszy jęczmiennej z mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE: Placuszki z parówką, zielonym groszkiem, kukurydzą i papryką czerwoną, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Bułeczka mleczna z masełkiem i konfiturą owocową
PRZEKĄSKA: Jogurt pitny

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb graham z masłem, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, rzodkiewki, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Pomidorowa z ryżem z kurczakiem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotleciki rybne w chrupiącej panierce, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Ciasto jogurtowe z brzoskwinią
PRZEKĄSKA: Kakao

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.