Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 09-13.03.2020

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, wędlina wieprzowa, pomidorki, kakao
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, jajko w sosie musztardowym, bukiet warzyw z bułką tartą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kasza manna na mleku, jabłko

WTOREK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, pasta mięsna podwędzana, ogórek kiszony, bawarka
OBIAD – I DANIE ZUPA: Grochowa z majerankiem i wędzonką
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wieprzowa pieczeń foremkowa z sosem, sałata z jogurtem naturalnym, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Drożdżówka z serem, gruszka

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, serek grani ze szczypiorkiem i rzodkiewki, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Rosół z makaronem z drobiem
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w sosie serowym, tarta marchewka z brzoskwinią, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Szarlotka, mleko z cynamonem

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Placuszki z jabłkami i cukrem pudrem, kawa zbożowa z mlekiem
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem z porów z grzankami
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, gulasz z łopatki, modra kapusta z rodzynkami, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Paluszki, marchewka słupki, kakao

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Zupa budyniowa, chleb jasny z masłem i dżemem owocowym, kiwi, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpeciki rybne z warzywami w sosie pomidorowym, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Lody babeczkowe, koktajl mleczny z bananem

 

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.