Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 15-19.07.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Tosty z szynką i serem, ketchup, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Marchewkowa z ziemniakami
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet mielony, mizeria, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Budyń
PRZEKĄSKA: Paluszki

WTOREK
ŚNIADANIE: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z masłem, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa
OBIAD – II DANIE:  Makaron, leczo warzywne z kiełbaską, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Arbuz
PRZEKĄSKA: Chrupki

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Kulki czekoladowe z mlekiem, chleb jasny z serkiem topionym, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA :  Owocowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet panierowany, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Babka piaskowa
PRZEKĄSKA: Biszkopty

CZWARTEK
ŚNIADANIE: Pasta mięsna, chleb jasny z masłem, ogórek kiszony, herbata
OBIAD –  I DANIE ZUPA:  Krupnik z kaszy jęczmiennej
OBIAD – II DANIE:  Kulki ryżowe, kurczak w sosie serowym, , marchewka talarki, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Nektarynki i brzoskwinie
PRZEKĄSKA:  Krakersy

PIĄTEK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, grani, rzodkiewki, herbata owocowa
OBIAD –  I DANIE ZUPA:  Barszcz zabielany z makaronem
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, jajko w sosie musztardowym, bukiet warzyw z bułką tartą, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Cynamonowe ciasto z jabłkami
PRZEKĄSKA:  Banan

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.