Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 18.06-22.06.2018

 IMG_6959

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), ser żółty (alergen: mleko), wędlina drobiowa, ogórek, papryka, szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: koperkowa z makaronem (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietanka 30%, makaron; alergen: seler, mleko, gluten)
OBIAD – II DANIE: gulasz z łopatki (łopatka b/k, włoszczyzna, mąka; alergen: seler, gluten), kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot
PODWIECZOREK: jabłko cząstki
PRZEKĄSKA: biszkopty (alergen: gluten, jaja)

WTOREK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko) , wędlina, jajko (alergen: jaja), sałata,szczypior, sok pomarańczowy
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa marchewkowa z groszkiem i ziemniakami (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, groszek zielony, ziemniaki; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: kopytka leniwe z cukrem (mąka, twaróg, jajko; alergen: gluten, mleko, jaja), kompot
PODWIECZOREK: koktajl mleczny bananowo – czekoladowy (jogurt naturalny, mleko, banan, kakao; alergen: mleko)
PRZEKĄSKA: paluszki (alergen: gluten)

ŚRODA
ŚNIADANIE: chleb mieszany (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), twarożek ze szczypiorkiem (alergen: mleko), rzodkiewki, wędlina drobiowa, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa jarzynowa z soczewicą i pomidorami (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, fasolka szparagowa, brokuł, soczewica, pomidory z puszki, ziemniaki; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: makaron z kurczakiem w sosie brokułowo śmietanowym (filet z piersi kurczaka, makaron, brokuły, śmietanka 30%, serek topiony; alergen: gluten, mleko), kompot
PODWIECZOREK: muffinki (mąka, jajka, mleko, cukier, olej, proszek do pieczenia; alergen: gluten, jaja, mleko)
PRZEKĄSKA: sok naturalny z jabłek

CZWARTEK
ŚNIADANIE: placuszki marchewkowe z cukrem pudrem (alergen: mleko, gluten, jaja), kakao (alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: ogórkowa z ziemniakami (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, ogórki kiszone, śmietanka 30%, ziemniaki; alergen: seler, mleko)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, udko pieczone, buraczki, kompot
PODWIECZOREK: ryż na mleku z jabłkami (ryż biały, mleko, jabłka; alergen: mleko)
PRZEKĄSKA: chrupki kukurydziane

PIĄTEK
ŚNIADANIE: owsianka na mleku z bakaliami (alergen: mleko, gluten, dwutlenek siarki), chleb mieszany (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), wędlina, pomidor, szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: rosół z makaronem (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, makaron niteczki: alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, kotlet mielony (łopatka b/k mielona, cebula, bułka, mleko, jaja, majeranek; alergen: gluten, mleko, jaja), mizeria z ogórków ze szczypiorkiem (alergen: mleko), kompot 
PODWIECZOREK: kisiel z truskawkami
PRZEKĄSKA: herbatniki (alergen: gluten, mleko)

 

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce

cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.