Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 21-25.09.2020

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Tosty z szynką i serem, pomidory koktajlowe, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet mielony, sałata ze śmietaną, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto szpinakowe, banan, kakao

WTOREK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony i świeży, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem i mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w sosie śmietanowo ziołowym, tarte buraczki z cebulką i jabłkiem, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Drożdżówka z serem, jabłko

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem, kawa zbożowa z mlekiem
OBIAD- I DANIE ZUPA: Jarzynowa z brukselką
OBIAD – II DANIE: Kasz jęczmienna, filet pieczony w całości, tarta marchewka z brzoskwinią, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Stefanka, marchewka

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Płatki czekoladowe z mlekiem, chleb jasny z masłem i serkiem topionym, rzodkiewka, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Sapieszanka
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane z koperkiem, kotlety chrupiące z kalafiora, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Frytki z pieca z sosem pomidorowym, arbuz
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Naleśniki z dżemem owocowym, kakao
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ziemniaczana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, rybka w sosie greckim, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Eklerki z kremem budyniowym, gruszka

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.