Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 14.01 – 18.01.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
Chrupkie pieczywo(alergen: gluten), pasta mięsna(mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, tłuszcz wieprzowy,
żelatyna alergen: soja, gorczyca), ogórek zielony, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, kalafior, groszek konserwowy, woda,
sól, pieprz alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, schab nadziewany mięsem mielonym w sosie(schab b/k, mięso mielone, jaja, mąka,
woda, olej rzepakowy alergen: gluten, jaja), surówka z sałaty lodowej ze śmietaną(sałata lodowa, kwaśna śmietana 18%, alergen: mleko),
kompot(woda, cukier, truskawki, jabłka, śliwki, czarna porzeczka, wiśnie)
PODWIECZOREK: Jabłecznik(jabłka, mąka, masło, mleko, proszek do pieczenia alergen: jaja, gluten, mleko)
PRZEKĄSKA: Maślanka owocowa(alergen: mleko)

WTOREK
ŚNIADANIE: Parówka wieprzowa z ketchupem, chleb jasny(alergen: gluten) z masłem(alergen: mleko), herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, kalafior, groszek konserwowy,
woda, sól, pieprz alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: Pierogi leniwe z masłem i jogurtem owocowym(twaróg, jaja, ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana,
cukier, masło, alergen: mleko, jaja, gluten), kompot(woda, cukier, truskawki, jabłka, śliwki, czarna porzeczka, wiśnie)
PODWIECZOREK: Stefanka (herbatniki, kasza manna, kakao, masło, alergen: mleko, orzechy, gluten

ŚRODA
ŚNIADANIE:
Chleb mieszany(alergen: gluten)z masłem(alergen: mleko), wędlina drobiowa(alergen: gorczyca), sałata,
pomidor, ogórek, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, woda, sól, pieprz, natka pietruszki alergen: seler)z
makaronem(alergen: gluten, jaja)
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w potrawce(kurczak, jaja, śmietanka 30%, woda, rodzynki, woda, bulion
drobiowy alergen: gluten, jaja, mleko), marchewka z selerem(marchew, seler, majonez alergen: seler, jaja, gorczyca), kompot(woda,
cukier, mieszanka owocowa: jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Owoce: jabłka i gruszki
PRZEKĄSKA: Wafle ryżowe

CZWARTEK
ŚNIADANIE:
Placuszki z marchewki(mąka pszenna, mleko, jaja, marchew, cukier, olej rzepakowy alergen: gluten, jaja, mleko),
kawa zbożowa z mlekiem(alergen: mleko, gluten)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Kapuśniak z białej kapusty(kurczak, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, kapusta biała, ziemniaki,
woda, sól, pieprz alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotlet schabowy(schab b/k, jaja, mąka pszenna, bułka tarta alergen: gluten, jaja), bukiet
warzyw z bułką tartą(alergen: mleko, gluten) kompot owocowy(woda, cukier, jabłka, wiśnie, truskawki, śliwki, czarna porzeczka)
PODWIECZOREK: Serek homogenizowany(alergen: mleko)
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

PIĄTEK
ŚNIADANIE:
Chleb jasny(alergen: gluten) z masłem(alergen: mleko) i pastą jajeczną(jaja, masło, szczypiorek,
majonez,alergen: mleko, jaja, gorczyca), rzodkiewki, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Barszcz zabielany(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, buraki, ocet, woda, sól, pieprz,
śmietanka 30% alergen: seler, mleko) z makaronem(alergen: jaja, gluten)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, chrupiące kotleciki rybne(filet rybny, jajko, mąka, bułka tarta alergen: ryba, gluten, jaja),
surówka z kiszonej kapusty(kapusta kiszona, marchew, jabłko, cukier), kompot(woda, cukier, truskawki, jabłka, śliwki, czarna porzeczka,
wiśnie)
PODWIECZOREK: Owoce
PRZEKĄSKA: Herbatniki (alergen: gluten, jaja, mleko)

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.