Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 03-07.10.2022

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Mleko, jajecznica, chleb jasny z masłem, pomidorki, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, gołąbki niezawijane w sosie pomidorowym, sałatka szwedzka, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto szpinakowe własnego wyrobu, kakao 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, ryż na mleku, chleb jasny z masłem, dżem, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z domowym makaronem 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet pieczony w całości, marchewka tarta ze śmietaną, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Galaretka 

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, pasta mięsna, chleb jasny z masłem, ogórek kiszony, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Jarzynowa
OBIAD – II DANIE: Naleśniki z twarogiem i dżemem, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Szarlotka na biszkopcie własnego wyrobu 

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, kanapki z szynką, ogórek, pomidory, herbata owocowa  
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, gulasz z łopatki, modra kapusta, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Sernik wyrobu własnego 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, chleb jasny z masłem, twarożek, rzodkiewki, herbata  
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz ukraiński 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotleciki z ryby, surówka z kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Gofry, bawarka 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.