JADŁOSPIS: 23-27.01.2023
- Śniadanie
PONIEDZIAŁEK:
ŚNIADANIE: Mleko, placuszki z jabłkiem, kawa zbożowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, schab gotowany w sosie, tarta marchewka, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce
WTOREK:
ŚNIADANIE: Mleko, jajko gotowane, chleb jasny z masłem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Porowa z ziemniakami
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, devolay z masłem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Sernik pieczony
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Mleko, wędlina, chleb jasny z masłem, pomidory, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy jęczmiennej
OBIAD – II DANIE: Pyzy z mięsem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Mus jabłkowy z biszkoptem i słodką śmietanką
CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, kaszka manna, chleb jasny z masłem, żółty ser, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wątróbka drobiowa, buraczki tarte, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto marchewkowe
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Mleko, sałatka jarzynowa, chleb jasny z masłem, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlety z kalafiora, surówka z kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Szpekuszki z szynką i serem
Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.
* najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pmarańcza, mandarynka)
Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
– mięso 100 g
– ziemniaki 150 g
– surówka 110 g
– zupa 150 m
Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.