Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 12.02-16.02.2018

 IMG_6959

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: placuszki z marchewki (alergen: mleko, gluten , jaja) z cukrem pudrem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: jarzynowa  (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kalafior, groszek  zielony, śmietanka 30%; alergen: seler, mleko)
OBIAD – II DANIE: gulasz z łopatki (łopatka b/k, włoszczyzna, mąka; alergen: seler, gluten) z biała kaszą gryczaną, ogórek kiszony, kompot
PODWIECZOREK: frużelina wiśniowa (wiśnie, mąka ziemniaczana, cukier)  z jogurtem greckim (alergen: mleko)
PRZEKĄSKA: paluszki (alergen: gluten)

WTOREK
ŚNIADANIE: chleb mieszany  (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko) i pastą rybną z zieleniną (alergen: ryba), herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: pomidorowa z ryżem (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, przecierz pomidorów, ryż biały, śmietanka 30%; alergen: gluten, seler, mleko)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, filet pieczony w całości (filet z piersi kurczaka, przyprawy ziołowe, mąka; alergen: gluten), surówka z pekinki, papryki i kukurydza z natką, kompot
PODWIECZOREK: drożdżówka ze śliwkami (alergen: gluten, jaja, mleko)
PRZEKĄSKA: jabłko

ŚRODA
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), wędlina, sałata, pomidor, szczypior,herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: rosół z makaronem  (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, makaron niteczki; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, pałeczka z kurczaka pieczona, surówka z pora i jabłka z natką (por, jabłko, majonez, natka; alergen: jaja), kompot
PODWIECZOREK: koktajl mleczny z pomarańczą (alergen: mleko)
PRZEKĄSKA: herbatnik (alergen: gluten, mleko)

CZWARTEK
ŚNIADANIE: chleb mieszany (alergen: gluten) z masłem (alergen: mleko), serek grani (alergen: mleko), dżem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: kapuśniak z kapusty kiszonej (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kapusta kiszona, alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: kulki ryżowe, klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami (mięso mielone z szynki, jajko, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy) (alergen: jaja), brokuł z bułką tartą (alergen: mleko, gluten), kompot
PODWIECZOREK: sałatka owocowa (banan, kiwi)
PRZEKĄSKA: biszkopt (alergen: gluten, jaja)

PIĄTEK
ŚNIADANIE: płatki kukurydziane na mleku, chleb (alergen: gluten) z masłem  (alergen: mleko), ogórek, szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: barszcz czerwony z makaronem  (kurczak, pietruszka, seler, marchew, por, buraki, makaron; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, jajko w sosie musztardowym (jajko, bulion, musztarda, śmietanka 30%, mąka; alergen: jaja, gorczyca, mleko, gluten), surówka z marchwi z rodzynkami z natka(alergen: dwutlenek siarki), kompot
PODWIECZOREK: mus truskawkowo – jabłkowy
PRZEKĄSKA: wafle ryżowe

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce
cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.