Jadłospis: dieta ogólna


JADŁOSPIS: 18-22.11.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Ryż na mleku, chlebek z masełkiem i dżemem owocowym
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, rolada schabowa, surówka z czerwonej kapusty z papryką, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Ciasto szpinakowe
PRZEKĄSKA: Jabłko
WTOREK
ŚNIADANIE: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z masłem, kawa zbożowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kiełbaska śląska podwędzana w kapuście, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Chlebek z masłem i serkiem topionym i ogórkiem zielonym
PRZEKĄSKA: Marchewki słupki
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb mieszany z masłem, pasta mięsna, ogórek kiszony, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Ziemniaczana
OBIAD – II DANIE: Knedle z truskawkami i słodką śmietanką, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Maślanka owocowa
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem i wędliną wieprzową, pomidorki koktajlowe, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna na sypko, filet pieczony w całości w sosie, sałatka szwedzka, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Kaszka manna z sokiem malinowym
PRZEKĄSKA: Paluszki

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z masłem, serek grani, rzodkiewki, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Maślankowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie pomidorowym, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Deser jogurtowy
PRZEKĄSKA: Kakao

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.

* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* Kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 m
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.