Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 23-27.11.2020

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Płatki z mlekiem roślinnym, chleb jasny z margaryną i dżemem owocowym, herbata z imbirem
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem na gęsto
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety w sosie koperkowym, groszek z marchewką, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Murzynek z buraczkami, jabłko

WTOREK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina wieprzowa, papryka i ogórek słupki, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół drobiowy
OBIAD – II DANIE: Ziemniaczki dukane, filet panierowany, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Szarlotka na biszkopcie, marchewka

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Sałatka jarzynowa, chleb jasny z margaryną roślinną, mleko roślinne z cynamonem
OBIAD- I DANIE ZUPA: Jarzynowa
OBIAD – II DANIE: Makaron z sosem carbonara z szynką gotowaną, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Faworki drożdżowe na mleku roślinnym, banan

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz ukraiński niezabielany
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w sosie brokułowym na mleku roślinnym, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Koktajl truskawkowy na mleku roślinnym, paluszki

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Placuszki z jabłkiem z cukrem pudrem, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krupnik z białej kiszonej
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, jajko w sosie musztardowym, bukiet warzyw, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Budyń waniliowy na mleku roślinnym, gruszki

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.