Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 09-13.03.2020

PONIEDZIAŁEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina wieprzowa, pomidorki, kakao na mleku roślinnym
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, jajko w sosie musztardowym, bukiet warzyw z bułką tartą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Budyń waniliowy, jabłko

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, pasta mięsna podwędzana, ogórek kiszony, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Grochowa z majerankiem i wędzonką
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotlet mielony, sałata z oliwą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Gruszki

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, pasta z cieciorki
OBIAD- I DANIE ZUPA : Rosół z makaronem z drobiem
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak w sosie ziołowym, tarta marchewka z brzoskwinią, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Szarlotka

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Placuszki z jabłkami i cukrem pudrem, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem z porów z grzankami niezabielana
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, gulasz z łopatki, modra kapusta z rodzynkami, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Paluszki, marchewka słupki

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Zupa budyniowa z mlekiem roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną i dżemem owocowym, kiwi, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Kapuśniak z kiszonej kapusty
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, pulpeciki rybne z warzywami w sosie pomidorowym, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Lody babeczkowe, koktajl mleczny z bananem




 

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.