Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 14.01 – 18.01.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
Chrupkie pieczywo(alergen: gluten), pasta mięsna(mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, tłuszcz wieprzowy,
żelatyna alergen: soja, gorczyca), ogórek zielony, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, kalafior, groszek konserwowy, woda,
sól, pieprz alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, schab nadziewany mięsem mielonym w sosie(schab b/k, mięso mielone, jaja, mąka,
woda, olej rzepakowy alergen: gluten, jaja), surówka z sałaty lodowej z sosem sałatkowym(sałata lodowa), kompot(woda,
cukier, truskawki, jabłka, śliwki, czarna porzeczka, wiśnie)
PODWIECZOREK: Jabłecznik(jabłka, mąka, masło, proszek do pieczenia alergen: jaja, gluten)
PRZEKĄSKA: Maślanka owocowa(alergen: mleko)

WTOREK
ŚNIADANIE:
Parówka wieprzowa z ketchupem, chleb jasny(alergen: gluten) z margaryną roślinną, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, kalafior, groszek konserwowy,
woda, sól, pieprz alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: Kopytka z bułką tartą na margarynie roślinnej(jaja, ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, cukier,
alergen: ,jaja, gluten), kompot(woda, cukier, truskawki, jabłka, śliwki, czarna porzeczka, wiśnie)
PODWIECZOREK: Stefanka na mleku sojowym (herbatniki, kasza manna, kakao, alergen: mleko, orzechy, gluten)

ŚRODA
ŚNIADANIE:
Chleb mieszany(alergen: gluten)z margaryną roślinną, wędlina drobiowa(alergen: gorczyca), sałata,
pomidor, ogórek, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół (kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, woda, sól, pieprz, natka pietruszki alergen: seler) z
makaronem(alergen: gluten, jaja)
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak gotowany w rosole(kurczak, woda, rodzynki, woda, bulion drobiowy alergen:
gluten, jaja,) marchewka z selerem(marchew, seler, majonez alergen: seler, jaja, gorczyca), kompot(woda, cukier, mieszanka owocowa:
jabłka, porzeczki, wiśnie maliny, śliwki)
PODWIECZOREK: Owoce: jabłka i gruszki
PRZEKĄSKA: Wafle ryżowe

CZWARTEK
ŚNIADANIE
: Placuszki z marchewki(mąka pszenna, mleko sojowe, jaja, marchew, cukier, olej rzepakowy alergen: gluten, jaja),
kawa zbożowa(alergen: gluten)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Kapuśniak z białej kapusty(kurczak, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, kapusta biała, ziemniaki,
woda, sól, pieprz alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotlet schabowy(schab b/k, jaja, mąka pszenna, bułka tarta alergen: gluten, jaja), bukiet
warzyw na parze (alergen:gluten) kompot owocowy(woda, cukier, jabłka, wiśnie, truskawki, śliwki, czarna porzeczka)
PODWIECZOREK: Kisiel
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

PIĄTEK
ŚNIADANIE
: Chleb jasny(alergen: gluten) z margaryną roślinną i pastą jajeczną(jaja,,szczypiorek, majonez,alergen: jaja,
gorczyca), rzodkiewki, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Barszcz klarowny (kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, buraki, ocet, woda, sól, pieprz,
alergen: seler,) z makaronem(alergen: jaja, gluten)
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, chrupiące kotleciki rybne(filet rybny, jajko, mąka, bułka tarta alergen: ryba, gluten, jaja),
surówka z kiszonej kapusty(kapusta kiszona, marchew, jabłko, cukier), kompot(woda, cukier, truskawki, jabłka, śliwki, czarna porzeczka,
wiśnie)
PODWIECZOREK: Owoce: pomarańcze, banany
PRZEKĄSKA: Herbatniki (alergen: gluten, jaja, mleko)

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.