Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 03-07.10.2022

PONIEDZIAŁEK: 

ŚNIADANIE: Jajecznica, chleb jasny z margaryną roślinną, pomidorki, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana 
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, gołąbki niezawijane w sosie pomidorowym, sałatka szwedzka, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto szpinakowe na mleku roślinnym wyrób własny, kakao na mleku roślinnym  

WTOREK:
ŚNIADANIE: Ryż na mleku roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną, dżem, herbata    
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, filet pieczony w całości, marchewka tarta, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Galaretka 

ŚRODA: 
ŚNIADANIE: Pasta mięsna, chleb jasny z margaryną roślinną, ogórek kiszony, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Jarzynowa 
OBIAD – II DANIE: Naleśniki z dżemem owocowym, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Szarlotka na biszkopcie wyrobu własnego  

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Kanapki z szynką, ogórek, pomidory, herbata owocowa     
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa niezabielana 
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, gulasz z łopatki wieprzowej, kapusta modra, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kruche ciasteczka własnego wypieku  

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, rzodkiewki, herbata  
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz ukraiński niezabielany 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotleciki z ryby, surówka z kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kruche ciasteczka własnego wypieku 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.