Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 18-22.03.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Jajecznica z szynką, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik  z kaszy pęczak
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane z natką pietruszki, pulpeciki w sosie koperkowym na mleku sojowym, groszek z marchewką, kompot
PODWIECZOREK:  Koktajl mleczny z truskawkami, wafelek ryżowy
PRZEKĄSKA: Paluszki 

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, pasta mięsna, ogórek zielony, kakao na mleku sojowym
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem i natką pietruszki
OBIAD – II DANIE:  Kulki ryżowe, kurczak gotowany w rosole, marchewka z selerem, kompot
PODWIECZOREK:  Brownie z buraczkami
PRZEKĄSKA: Jabłko

ŚRODA
ŚNIADANIE: Ryż na mleku sojowym z cynamonem, chleb jasny z margaryną roślinną i pastą sojową, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Jarzynowa z kukurydzą klarowna
OBIAD – II DANIE:  Frytki ziemniaczane, filet panierowany, fasolka szparagowa, kompot
PODWIECZOREK:  Ciasteczka owsiane z żurawiną i  rodzynkami
PRZEKĄSKA: Krakersy

CZWARTEK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina wieprzowa, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem i rzodkiewki, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z makaronem zabielana mlekiem sojowym
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, gulasz z łopatki, ogórek kiszony słupki, kompot
PODWIECZOREK: Budyń waniliowy na mleku sojowym z sokiem malinowym
PRZEKĄSKA: Biszkopty

PIĄTEK
ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, rzodkiewki, kawa zbożowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Fasolowa z ziemniakami z mięskiem drobiowym niezabielana
OBIAD – II DANIE: Placki ziemniaczana z musem jabłkowym, kompot
PODWIECZOREK: Bułeczka z margaryną roślinną i konfiturą
PRZEKĄSKA:  Warzywa słupki

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.