Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 20.01.24.01.2020

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z zacierką, chleb jasny z margaryną roślinną i dżemem owocowym, jabłko, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ziemniaczana z drobiem
OBIAD – II DANIE: Makaron z mięskiem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Murzynek fasolowy
PRZEKĄSKA: Kakao, mandarynki

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem z marchwi z grzankami z natką pietruszki i mięskiem drobiowym niezabielany
OBIAD – II DANIE: Pieczone ziemniaczki, kotlety schabowe, surówka z kapusty pekińskiej, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Faworki drożdżowe
PRZEKĄSKA: Koktajl mleczny

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Placuszki z marchewki z cukrem pudrem, banan, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Rosół z domowym makaronem i marchewką i mięskiem z kurczaka klarowny
OBIAD – II DANIE: Risotto z kostką marchewkową, kurczak w zielonym sosie brokułami z mlekiem roślinnym, kompot z owocami
PODWIECZOREK: Kruche babeczki z kremem budyniowym
PRZEKĄSKA: Kiwi, kakao

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, galaretką drobiową z warzywami, marchewka słupki, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Krupnik z kaszy jęczmiennej z mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE: Placuszki z parówką, zielonym groszkiem, kukurydzą i papryką czerwoną
PODWIECZOREK: Bułeczka z konfiturą owocową
PRZEKĄSKA: Jogurt pitny

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb graham z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, rzodkiewki, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Pomidorowa z ryżem z kurczakiem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotleciki rybne w chrupiącej panierce, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, kompot owocowym
PODWIECZOREK: Biszkopty
PRZEKĄSKA: Kakao na mleku roślinnym




 

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.