Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 09-13.05.2022

PONIEDZIAŁEK: 

ŚNIADANIE: Tosty francuskie, jabłko, herbata owocowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik 
OBIAD – II DANIE: Carbonara, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Muffinki, bawarka, marchewka słupki 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Płatki czekoladowe z mlekiem roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina, pomidory, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, nugetsy, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Koktajl owocowy na mleku roślinnym 

ŚRODA: 
ŚNIADANIE: Sałatka jarzynowa, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata ziołowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem z marchwi z grzankami niezabielany 
OBIAD – II DANIE: Kopytka, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Bułeczka mleczna z konfiturą, mleko roślinne, papryka słupki 

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Placuszki z jabłkami na mleku roślinnym, kawa zbożowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Żurek niezabielany
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, wątróbka drobiowa, buraczki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, ogórek zielony, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa niezabielana 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, pulpety z dorsza w sosie koperkowym niezabielanym, marchewka juniorka, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Arbuzowa galaretka, kakao na mleku roślinnym, jabłko 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.