PONIEDZIAŁEK:
ŚNIADANIE: chleb jasny z margaryną roślinną, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pieczeń rzymska w sosie koperkowym, marchewka juniorka z groszkiem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce
WTOREK:
ŚNIADANIE: Sałatka makaronowa, chleb jasny z margaryną roślinną
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet grillowany, surówka z marchewki z selerem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Galaretka
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną i wędliną wieprzową, pomidory koktajlowe, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem ziemniaczany z kiełbaską
OBIAD – II DANIE: Makaron, raczki w sosie pomidorowym z warzywami, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Suche przekąski
Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.
* najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)
Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.
* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
– mięso 100 g
– ziemniaki 150 g
– surówka 110 g
– zupa 150 ml
Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.