Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 29.06-3.07.2020

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIEChlebek z margaryną, wędlina drobiowa, bawarka
OBIAD – I DANIE ZUPAZupa marchewkowa
OBIAD – II DANIE:  Ziemniaczki, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA:  Ciasto szpinakowe, arbuz
WTOREK:
ŚNIADANIE: Chlebek z margaryną, pomidory ze szczypiorkiem, pasta mięsna podwędzana, kawa zbożowa z mlekiem roślinnym
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Rosołek drobiowy z mięskiem i makaronem
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki pieczone, filet panierowany, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kaszka manna na mleku roślinnym z sokiem malinowym, truskawki

ŚRODA:
ŚNIADANIE:   Tosty z szynką, szynka gotowana, ogórek słupki, ryż i kakao na mleku roślinnym
OBIAD- I DANIE ZUPA : Zupa krem z kalafiora
OBIAD – II DANIE:  Gulasz z kaszą i czerwoną kapustą, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI:  Koktajl mleczny na mleku roślinnym z truskawkami, brzoskwinia/nektarynka

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Chleb z margaryną, szynka konserwowa, ogórek ze szczypiorkiem, herbatka owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Sapieszanka nie zabielana
OBIAD – II DANIE:  Ziemniaczki z koperkiem, kotlety jajeczne (bez sera i kwaśnej śmietany), bukiet warzyw z sosem koperkowym, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Kruche ciasteczka, kiwi, kakao

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chlebek z margaryną,  pasta z cieciorki, sałata i papryka, herbatka ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Zupa jarzynowa
OBIAD – II DANIE: Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym z warzywami, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA:  Lody na ciepło, marchewka słupki

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.