Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 18.06-.22.06.2018
IMG_1143

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, ogórek, papryka, szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: koperkowa z makaronem niezabielana (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koper, makaron; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: gulasz z łopatki (łopatka b/k, włoszczyzna, mąka; alergen: seler, gluten), kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot
PODWIECZOREK: jabłko cząstki
PRZEKĄSKA: biszkopty (alergen: gluten, jaja)

WTOREK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z margaryną roślinną, wędlina, jajko (alergen: jaja), sałata, szczypior, sok pomarańczowy
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa marchewkowa z groszkiem i ziemniakami (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, groszek zielony, ziemniaki; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: kopytka z cukrem (mąka, ziemniaki,  jajko; alergen: gluten, jaja), kompot
PODWIECZOREK: koktajl mleczny bananowo – czekoladowy na mleku sojowym (mleko sojowe, banan, kakao)
PRZEKĄSKA: paluszki (alergen: gluten)

ŚRODA
ŚNIADANIE: chleb mieszany (alergen: gluten) z margaryną roślinną, rzodkiewki, wędlina drobiowa, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: zupa jarzynowa z soczewicą i pomidorami (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, fasolka szparagowa, brokuł, soczewica, pomidory z puszki, ziemniaki; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, filet z piersi kurczaka pieczony w folii z warzywami, kompot
PODWIECZOREK: muffinki (mąka, jajka, mleko ryżowe, cukier, olej, proszek do pieczenia; alergen: gluten,  jaja)
PRZEKĄSKA: sok naturalny z jabłek

CZWARTEK
ŚNIADANIE: placuszki marchewkowe z cukrem pudrem (alergen: gluten, jaja), herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: ogórkowa z ziemniakami niezabielana (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, ogórki kiszone, ziemniaki; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, udko pieczone, buraczki, kompot
PODWIECZOREK: ryż na mleku ryżowym z jabłkami (ryż biały, mleko ryżowe, jabłka)
PRZEKĄSKA: chrupki kukurydziane

PIĄTEK
ŚNIADANIE: owsianka na mleku sojowym z bakaliami (alergen: gluten, dwutlenek siarki), chleb mieszany (alergen: gluten) z margaryną roślinną, wędlina, pomidor, szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: rosół z makaronem (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, natka, makaron niteczki: alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, kotlet mielony (łopatka b/k mielona, cebula, bułka, jaja, majeranek; alergen: gluten, jaja), surówka z ogórków ze szczypiorkiem, kompot
PODWIECZOREK: kisiel z truskawkami
PRZEKĄSKA: krakersy (alergen: gluten)

 

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.