Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 05-07.06.2023

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: chleb jasny z margaryną roślinną, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata owocowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pieczeń rzymska w sosie koperkowym, marchewka juniorka z groszkiem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce

WTOREK:
ŚNIADANIE: Sałatka makaronowa, chleb jasny z margaryną roślinną
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet grillowany, surówka z marchewki z selerem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Galaretka

ŚRODA:
ŚNIADANIE:  Chleb jasny z margaryną roślinną i wędliną wieprzową, pomidory koktajlowe, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Krem ziemniaczany z kiełbaską
OBIAD – II DANIE: Makaron, raczki w sosie pomidorowym z warzywami, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI:  Suche przekąski


Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.