Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 12.02-16.02.2018
IMG_1143

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: placuszki z marchewki (alergen: gluten, jaja) z mlekiem ryżowym z cukrem
pudrem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: jarzynowa niezabielana  (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kalafior,groszek  zielony, śmietanka 30%; alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: gulasz z łopatki (łopatka b/k, włoszczyzna, mąka; alergen: seler, gluten) z biała kaszą gryczaną, ogórek kiszony, kompot
PODWIECZOREK: mus jabłkowo – wiśniowy
PRZEKĄSKA: paluszki (alergen: gluten)

WTOREK
ŚNIADANIE: chleb mieszany (alergen: gluten) z margaryną roślinną i pastą rybną z zieleniną
(alergen: ryba), herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: pomidorowa z ryżem niezabielana (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, przecier z pomidorów, ryż biały, alergen: gluten, seler)
PODWIECZOREK: ziemniaki, filet pieczony w całości (filet z piersi kurczaka, przyprawy ziołowe, mąka; alergen: gluten), surówka z pekinki, papryki i kukurydza z natką, kompot
PRZEKĄSKA: jabłko

ŚRODA
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z margaryną roślinną, wędlina bezmleczna, pomidor,szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: rosół z makaronem  (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, makaron niteczki; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, pałeczka z kurczaka pieczona, warzywa na parze, kompot
PODWIECZOREK: mus z pomarańczy
PRZEKĄSKA: chrupki kukurydziane

CZWARTEK
ŚNIADANIE: chleb mieszany (alergen: gluten) z margaryną roślinną, pasztet sojowy (alergen: soja), dżem, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: kapuśniak z kapusty kiszonej (kurczak, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kapusta kiszona, alergen: seler)
OBIAD – II DANIE: kulki ryżowe, klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami (mięso mielone z szynki, jajko, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy) (alergen: jaja), brokuł z bułką tartą (alergen: mleko, gluten), kompot
PODWIECZOREK: sałatka owocowa (banan, kiwi)
PRZEKĄSKA: biszkopt (alergen: gluten, jaja)

PIĄTEK
ŚNIADANIE: chleb (alergen: gluten) z margaryną roślinną, wędlina bezmleczna, ogórek, szczypior, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: barszcz czerwony z makaronem  (kurczak, pietruszka, seler, marchew, por, buraki, makaron; alergen: seler, gluten)
OBIAD – II DANIE: ziemniaki, jajko w koszulce (alergen: jaja) surówka z marchwi z rodzynkami z natka (alergen: dwutlenek siarki), kompot
PODWIECZOREK: mus truskawkowo – jabłkowy
PRZEKĄSKA: wafle ryżowe


*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.