Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 18-22.11.2019

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: Ryż na mleku roślinnym, chlebek z margaryną roślinną i dżemem owocowym
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, rolada schabowa, sałatka szwedzka, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Ciasto szpinakowe
PRZEKĄSKA: Jabłko

WTOREK
ŚNIADANIE: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z margaryną roślinną, kawa zbożowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z makaronem na gęsto niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kiełbaska śląska podwędzana w kapuście, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Chlebek z margaryną roślinną i dżemem owocowym
PRZEKĄSKA: Marchewki słupki
ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chleb mieszany z margaryną roślinną, pasta mięsna, ogórek kiszony, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Ziemniaczana niezabielana
OBIAD – II DANIE: Knedle z truskawkami i cukrem, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Kakao na mleku roślinnym
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

CZWARTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną i wędlina wieprzową, pomidorki koktajlowe, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Kapuśniak z kiszonej kapusty klarowny
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna na sypko, filet pieczony w całości w sosie, tarta marchewka, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Kaszka manna na mleku roślinnym z sokiem malinowym
PRZEKĄSKA: Paluszki
PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina drobiowa rzodkiewki, rzodkiewki, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Rosół drobiowy z makaronem
OBIAD – II DANIE: Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie pomidorowym, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Biszkopty
PRZEKĄSKA: Kakao na mleku roślinnym




 

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.