Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 16-20.09.2019

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: Jajecznica, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA:Pomidorowa z ryżem zabielana mlekiem roślinnym
OBIAD – II DANIE:  Puree ziemniaczane, kotlet schabowy, surówka z białej kapusty, kompot
PODWIECZOREK: Wafelek ryżowy
PRZEKĄSKA: Marchewka

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny i pieczywo chrupkie, pasta mięsna, warzywa , herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Rosół z makaronem klarowny
OBIAD – II DANIE: Frytki z pieca, filet panierowany, bukiet warzyw, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Muffinka na oleju roślinnym
PRZEKĄSKA:  Arbuza

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Tradycyjna sałatka jarzynowa, chleb jasny z masłem roślinną, herbata ziołowa
OBIAD- I DANIE ZUPA : Krupnik z wędzonka niezabielany
OBIAD – II DANIE: Kopytka ziemniaczane z bułką tartą i cebulką prażoną, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Owoce
PRZEKĄSKA: Chrupki

CZWARTEK:
ŚNIADANIE:  Płatki z mlekiem roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną i dżemem owocowym, herbata
OBIAD- I DANIE ZUPA : Barszcz czysty z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety w sosie koperkowym z mlekiem roślinnym, groszek z marchewką na sypko, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Ciastko szpinakowe na mleku roślinnym
PRZEKĄSKA: Jabłka

PIĄTEK:
ŚNIADANIE:Chleb mieszany z margaryną rośilnną, pasta z cieciorki, herbata owocowa
OBIAD- I DANIE ZUPA :  Kapuśniak z kapusty kiszonej klarowny
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, jajko w sosie musztardowym na mleku roślinnym, marchewka talarki, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Paluszki
PRZEKĄSKA: Kakao na mleku roślinnym





 

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.