Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 18-22.10.2021

PONIEDZIAŁEK: 

ŚNIADANIE: Grzanki z szynką, ketchup, rzodkiewki, herbata 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem brokułowy niezabielany 
OBIAD – II DANIE: Ryż, pulpety w sosie koperkowym niezabielanym, groszek z marchewką, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Budyń waniliowy na mleku roślinnym 

WTOREK:
ŚNIADANIE: Placuszki z jabłkami i cynamonem na mleku roślinnym, kawa zbożowa 
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotlet pożarski, surówka z marchewki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Stefanka na mleku roślinnym 

ŚRODA: 
ŚNIADANIE: Płatki z mlekiem roślinnym, chleb z masłem roślinnym, wędlina drobiowa, ogórek słupki, herbata owocowa 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Marchewkowa 
OBIAD – II DANIE: Kopytka, gulasz z łopatki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Kolorowe kanapki 

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Jajko z koperkiem, chleb jasny z margaryną roślinną, kakao na mleku roślinnym
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ogórkowa niezabielana 
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, wątróbka drobiowa, buraczki tarte, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto szpinakowe na mleku roślinnym 

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Pasta z cieciorki, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata 
OBIAD- I DANIE ZUPA: Barszcz niezabielany z makaronem  
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, kotleciki z kalafiora, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy 
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Owoce 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.