Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 21-25.09.2020

PONIEDZIAŁEK: 
ŚNIADANIE: Tosty z szynką, pomidory koktajlowe,herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet mielony, sałata z sosem vinegret, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Ciasto szpinakowe, banan, kakao na mleku roślinnym

WTOREK:
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną,pasta mięsna z ogórkiem kiszonym i świeżym, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem i mięskiem drobiowym
OBIAD – II DANIE: Kulki ryżowe, kurczak gotowany z ziołami, tarte buraczki z cebulką i jabłkiem, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Drożdżówki z kruszonką i jabłko

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Chlebak z margaryną roślinną, sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Jarzynowa z brukselką
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna, filet pieczony w całości, tarta marchewka z brzoskwinią, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKI: Stefanka na krakersach, marchewka

CZWARTEK: 
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane z mlekiem roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną i wędliną drobiową, rzodkiewki, herbata owocowa
OBIAD-I DANIE ZUPA: Sapieszanka niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane z koperkiem, kotlety chrupiące z kalafiora, surówka z białej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Frytki z pieca z sosem pomidorowym, arbuz

PIĄTEK:
ŚNIADANIE: Naleśniki z dżemem owocowym, kakao na mleku roślinnym
OBIAD- I DANIE ZUPA: Ziemniaczana
OBIAD – II DANIE: Ziemniaczki, rybka w sosie grecki, fasolka szparagowa z bułką tartą, kompot z owocami
PODWIECZOREK/PRZEKĄSKA: Eklerki z kremem budyniowym, gruszka

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe(grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.