Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 20.11-24.11.2017

IMG_1143

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: MLEKO(alergen: mleko), chleb jasny(alergen: gluten) z masełkiem(alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, pomidory, woda, śmietanka 30%, sól, pieprz, alergen: seler, mleko)z ryżem mix
OBIAD – II DANIE: Ziemniaczki z mięskiem ze schabu i szpinakiem
PODWIECZOREK: Mus z banana
PRZEKĄSKA: Chlebek z masełkiem(alergen: gluten, mleko)

WTOREK
ŚNIADANIE: MLEKO(alergen: mleko), chleb jasny(alergen: gluten) z masełkiem(alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem z brokułów(kurczak, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, woda, brokuły, sól, pieprz, śmietanka 30%alergen: seler, mleko)mix
OBIAD – II DANIE: Ziemniaczki z buraczkami i mięskiem z kurczaka
PODWIECZOREK: Kaszka mleczno ryżowa(alergen: gluten, mleko)
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

ŚRODA
ŚNIADANIE: MLEKO(alergen: mleko), chleb jasny(alergen: gluten) z masełkiem(alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem ziemniaczany(kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, majeranek śmietanka 30%, woda, sól, pieprz alergen: seler, mleko)
OBIAD – II DANIE: Kasza jęczmienna(alergen: gluten) gulasz z szynki z warzywami
PODWIECZOREK: Tarte jabłko
PRZEKĄSKA: Mleko(alergen: mleko)

CZWARTEK
ŚNIADANIE: MLEKO(alergen: mleko), chleb jasny(alergen: gluten) z masełkiem(alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Rosołek ((kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, woda, sól, pieprz, natka pietruszki alergen: seler) z kurczakiem i makronem(alergen:gluten, jaja)
OBIAD – II DANIE: Risotto z kurczakiem
PODWIECZOREK: Kaszka manna na mleku(alergen: gluten, mleko)
PRZEKĄSKA: Herbatka ziołowa

PIĄTEK
ŚNIADANIE: MLEKO(alergen: mleko), chleb jasny(alergen: gluten) z masełkiem(alergen: mleko)
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krem marchewkowy (kurczak, marchew, seler, pietruszka korzeń, por, ziemniaki, woda, sól, pieprz alergen: seler) na rosole drobiowym
OBIAD – II DANIE: Filet z kurczaka z ziemniaczkiem mix
PODWIECZOREK: Mus jabłkowy z biszkoptem(alergen: gluten, jaja, mleko)
PRZEKĄSKA: Naturalny sok owocowy

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.