Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 15-19.07.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Tosty z szynką, ketchup, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Marchewkowa z ziemniakami
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotlet mielony, ogórek zielony słupki, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Budyń na mleku roślinnym
PRZEKĄSKA: Paluszki

WTOREK
ŚNIADANIE: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb jasny z margaryną roślinną, herbata ziołowa
OBIAD – I DANIE ZUPA: Ogórkowa klarowna
OBIAD – II DANIE:  Makaron, leczo warzywne z kiełbaską, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Arbuz
PRZEKĄSKA: Chrupki

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Kulki czekoladowe z mlekiem roślinnym, chleb jasny z dżemem, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA :  Owocowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, filet panierowany, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK: Babka piaskowa
PRZEKĄSKA: Biszkopty

CZWARTEK
ŚNIADANIE: Pasta mięsna, chleb jasny z margaryną roślinną, ogórek kiszony, herbata
OBIAD –  I DANIE ZUPA:  Krupnik z kaszy jęczmiennej
OBIAD – II DANIE:  Kulki ryżowe, filet drobiowy grillowany, marchewka talarki, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Nektarynki i brzoskwinie
PRZEKĄSKA:  Krakersy

PIĄTEK
ŚNIADANIE: Chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, rzodkiewki, herbata owocowa
OBIAD –  I DANIE ZUPA:  Barszcz czysty z makaronem
OBIAD – II DANIE: Ziemniaki, jajko w sosie musztardowym bez śmietany, bukiet warzyw z bułką tartą, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Cynamonowe ciasto z jabłkami
PRZEKĄSKA:  Banan

 

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów zna-duje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.