Jadłospis: dieta bezmleczna

JADŁOSPIS: 13-17.05.2019

PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Zupa mleczna „NIC” na mleku roślinnym, chleb jasny z margaryną roślinną, wędlina drobiowa, sałata, papryka, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Pomidorowa z ryżem niezabielana
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, pulpety w sosie koperkowym zabielanym mlekiem roślinnym, groszek z marchewką na sypko, kompot owocowy
PODWIECZOREK:  Koktajl mleczny na mleku migdałowym z truskawkami i bananem
PRZEKĄSKA: Krakersy

WTOREK
ŚNIADANIE: Chleb jasny,  pasta mięsna, ogórek zielony, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA: Krupnik z kaszy jęczmiennej
OBIAD – II DANIE: Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
PODWIECZOREK:  Babeczki muffinki
PRZEKĄSKA:  Kakao na mleku roślinnym

ŚRODA:
ŚNIADANIE: Naleśniki z mąki kukurydzianej na mleku roślinnym z dżemem, kawa zbożowa
OBIAD- I DANIE ZUPA: Rosół z makaronem
OBIAD – II DANIE: Kasza, filet pieczony w całości w sosie, tarta marchewka z rodzynkami, kompot
PODWIECZOREK: Biszkoptowe omleciki z owocami
PRZEKĄSKA: Chrupki kukurydziane

CZWARTEK:
ŚNIADANIE:  Chleb jasny z margaryna roślinną, wędlina wieprzowa, warzywa, herbata
OBIAD – I DANIE ZUPA:  Jarzynowa z kalarepką klarowna
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, wątróbka drobiowa z jabłkiem w sosie niezabielanym, ogórek kiszony słupki, kompot owocowy 
PODWIECZOREK: Owoce

PRZEKĄSKA:  Paluszki

PIĄTEK
ŚNIADANIE: Chleb wieloziarnisty z margaryna roślinną, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata
OBIAD –  I DANIE ZUPA: Owocowa z makaronem
OBIAD – II DANIE: Puree ziemniaczane, kotleciki rybne, surówka z kapusty kiszonej, kompot
PODWIECZOREK: Wafle andruty z konfitura owocową
PRZEKĄSKA: Warzywa słupki

 

Informacja o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych znajduje się u specjalisty ds. żywienia.

*  najczęstsze alergeny wśród owoców to: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owocecytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka)

Pochylenie i pogrubienie tekstu wskazuje na możliwość występowania w posiłku alergenu. Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.


* Mleko podawane jest każdemu dziecku w zależności od potrzeb np. snu.
* Przekąski dostępne są przez cały dzień.
* kompociki, naturalne soki i suszone owoce i warzywa przygotowywane są ze świeżych produktów     w naszej kuchni.
* Porcja obiadowa zawiera:
 – mięso 100 g
 – ziemniaki 150 g
 – surówka 110 g
 – zupa 150 ml
 Lista alergenów znajduje się u dietetyka CMDiR oraz na tablicy informacyjnej.